Új gyorsforgalmi út épül Románia és Magyarország között

A bukaresti kormány jóváhagyta egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között.

2022.12.19 | Szerző: VG/MTI; Fotó: Rosta Tibor / MTVA

A bukaresti kormány jóváhagyta egy új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Románia és Magyarország között, amely a Magyarországon Békéscsabától Méhkerék felé tovább épülő (M44-es) autóút, illetve a román oldalon Nagyszalonta és a határ között építendő gyorsforgalmi utat kapcsolná össze.

A majdan Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a magyarországi M44-es útra.

Magyarország és Románia között eddig két gyorsforgalmi összeköttetést adtak át a forgalomnak: a magyar M43-as és a román A1-es autópályát összekapcsoló, Csanádpalota–Nagylak II. átkelőt (2015), illetve a magyar M4-es sztrádát és a román A3-ast összekapcsoló Nagykereki–Bors II. átkelőt (2020).

A harmadik átkelő várhatóan Csenger (HU) és Óvári (RO) térségében épül meg, és Szatmárnémeti körgyűrűjét kapcsolja majd össze az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóúttal. A Mátészalka–Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről tavaly áprilisban írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.