Nagyszalontára vezető határközeli út újul meg Békésben

Nagyszalontára vezető határközeli út újul meg Békésben

mti 2023.04.17. 08:01 –Hegedűs Gergely

 

Két útszakasz, köztük a román határig tartó út egy része újul meg Békés vármegyében, Sarkad vonzáskörzetében csaknem 900 millió forintból. Mindkét helyen a Duna Aszfalt Zrt. végzi a kivitelezést; előbbin augusztus, utóbbin július elejére kell befejezni a munkálatokat.

Az április 14-én a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója elmondta, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 2,566 milliárd forint úgynevezett maradványforrást használhatnak útfejlesztésre. Ebből Békésben hat projekten, összesen 14 kilométeren dolgozhatnak majd.

 

Két útszakasz újul meg: a 4252 jelű Sarkad-országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakasza bruttó 499 millió forintból; és a 4219 jelű Furta-Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakasza bruttó 372 millióból.   

Cserkúti András hozzátette, ez mindkét helyen burkolatjavítást, ahol szükséges, pályaszerkezet-cserét, továbbá a buszöblök felújítását jelenti.   


Az elmúlt két évtized legjelentősebb közlekedési fejlesztéssorozata valósult meg a térségben

Kovács József, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője felelevenítette, hogy az országhatárig tartó szakasz felújításának szükségességét Németh Szilárd csepeli fideszes képviselő vetette fel, ugyanis itt közelítette meg többször Csepel testvérvárosát, Nagyszalontát.   

 

Mokán István (Fidesz-KDNP) Sarkad polgármestere elmondta, az elmúlt két évtized legjelentősebb közlekedési fejlesztéssorozata valósult meg a térségben az elmúlt években. Megújult a Sarkad-Doboz szakasz 2,3 kilométeren; tavaly a Sarkad-Gyula közti út 2,6 kilométeres része.   


 

Ha az M44-es gyorsforgalmi utat meghosszabbítják a határig, és bekapcsolják a terveknek megfelelően a román (Arad-Nagyvárad) gyorsforgalmi hálózatba, az „óriási lehetőséget” jelent a térségnek, nőhet a tőkevonzó képesség, ugyanis a sarkadi ipari parkban van a Dél-Alföld egyik legnagyobb tárolókapacitású ipari parkja – húzta alá.    

Leave a Comment